God morgon!
- ny bikini,
- gitarr
- proteinpulver
- ficksspegel
- stort vadderat kuvert



Nameday


Kaliméra!
Nu är det dags att fixa frukost till P. Mjölk i flaska och flingor i en skål. Några små skivor ost bredvid kanske.



Jag ber å mina egna vägnar så mycket om ursäkt
Här kommer några små bilder från ett av mina och Persas många besök på den närbelägna (och härliga!) playgrounden.





Från en grekisk balkong
Sverige vs Grekland #3
Det är så vackert här i Voùla. Hela Grekland är ju förresten väldigt vackert. Därför blir jag lite ledsen när jag märker att det överallt, vart man än går, på gatorna, längs med strandpromenaden och på små stigar, ligger enorma drivor med gammalt skräp och förstör. Det är allt från godispapper och mjölkkartonger, till hela soppåsar och även ibland möbler. När jag var ute och gick häromdagen såg jag en hel säng som låg slängd i ett dike.
En man som jag har lärt känna här säger att det ligger i grekernas mentalitet att inte bry sig om vem som tar hand om den skit de lämnar efter sig. Stämmer det blir jag ledsen. För mig rimmar det väldigt dåligt med den där härliga oliv- och yoghurtbilden som jag har av Grekland. Helst vill jag behålla min föreställning om att grekerna är ett härligt folk som lever nära sin fina natur och bryr sig om vad som händer med den. Jag vill helst inte tvingas inse att många av dem verkar ha för vana att använda landets gator som soptipp istället för att göra något så basalt och självklart som att leta upp närmsta papperskorg.
Som svensk får jag i alla fall chans att sträcka på mig lite extra här nere. "Såhär är det absolut inte i Sverige", har jag rätt att säga och känna mig lite stolt. I Sverige har vi ju papperskorgar runt varje hörn och redan på dagis får vi lära oss vad som är okej att slänga i naturen och vad som inte är det. Äppelskrutt, päronskrutt och apelsinskal = okej. Trasig TV, gamla tidningar och en överbliven säng = inte okej.
Där hade vi dagens tanke. Nu skall jag fortsätta ta vara på min lediga dag.
Hej så länge.
Min stora feta grekiska middag
Igår var en lång dag, och antagligen var det därför morgonen blev som den blev. Jag och Persa lekte och hade oss i trädgården, gungade och åkte ruschkana på lekplatsen, och på kvällen var vi ute och åt i Glyfada. Det var hela den stora grekiska släkten, och så jag och två andra svenskar som var på besök här några dagar. Även de släktingar, eftersom en fjärdedel av Persas släkt är från Sverige.
När man går ut och äter i Grekland gör man det sent. När klockan var halv elva kom huvudrätten in. Temperaturen var varm och behaglig trots att klockan nästan var natt, och vi satt ute på restaurangens terass och såg andra glada greker promenera förbi på trottoaren. Ett par kom gående med sin runt sex månader gamla (och vakna!) dotter hängandes på axeln, antagligen på väg ut för att hitta något lämpligt ställa att äta middag på. Då var klockan kvart i elva.
Men jättegod mat fick vi. Vit grillad fisk, sallad, zucchini, sjöaborre, bläckfisk, fetaost, stora räkor och någon form av tartar med bland annat gurka tror jag det var. Ljudnivån var hög runt bordet och stämningen likaså. Jag har blivit så förtjust i den grekiska öppna atmosfären att jag på ett helt annat sätt kunde se på de två svenska männen och riktigt konstatera att de var precis så svenska som nog bara svenskar kan vara. Lågmälda, artiga, trevliga och aningen stela i sitt kroppsspråk. Bland de andra runt bordet haglade höggljudda ordväxlingar och yviga gester syntes lite här och var. Det var ärligt att se.
Tre snabba på godingen
Sverige vs Grekland #2
För att börja med det ytliga; nej, grekiska lekplatser (i alla fall de jag hittills har besökt, dvs tre) håller väl inte riktigt samma standard som i Sverige – varken när det gäller säkerhet eller ren wow-vad-kul-känsla. Allt är ganska gammalt och slitet, det är klottrat nästan överallt och istället för typ sand eller gräs har man hårt och dammigt grått grus.
Men: på de grekiska lekplatserna pratar man med varandra. Och då tänker ni kanske nu att jaja, det gör man väl på lekplatserna i Sverige också, och visst, det gör man. Men inte på samma sätt. Och inte alls i samma utsträckning.
När jag kliver in genom de halvtrasiga grindarna på Persas favorit-playground möts vi av ett tiotal glada hejanden. Alla tittar på oss och ser ut lite som att de faktiskt på riktigt är glada över att se oss, (vilket jag också någobstans får för mig att de är.) Någon börjar prata och gulla med Persa, någon annan börjar prata med mig och sedan är det igång. På den grekiska lekplatsen är alla lite som en enda stor familj. Alla pratar med alla, både barn och vuxna. Någon skrattar högt och någon annan skriker ännu högre. Man lägger sig i och kommenterar och pratar om allt – högt och lågt – och man leker och busar med sina barn på riktigt och verkar faktiskt även tycka att det är roligt.
Jag vet inte om jag har haft otur med de svenska lekplatserna jag har varit på, men av det jag har upplevt hittills kan jag i alla fall konstatera att stämningen på de grekisks är upp åt väggarna, golven ock taken totalt annorlunda. Härligare. Inte så lågmäld, inte så tillbakahållen, inte lika stort avstånd mellan de olika föräldrarna och barnen. Och inte en enda gång hittills har jag sett en grekisk förälder stå och lite halvdant putta en gunga samtidigt som blicken är djupt försjunken ner i displayen på en iPhone 4S (eller om det nu kanske har kommit någon senare modell.)
Okej, jag har visserligen besökt svenska lekplatser kanske runt hundra gånger fler än vad jag hittills gjort med grekiska så risken att min uppfattning kommer att ändras med tiden, men jag hoppas inte det. Och på något sätt så känns det inte så heller.
Det finns nåt här – bland oliver, souvlaki och fetaost. Blir man mer närvarande av det? Och av turkosa hav och en gassande sol. Och håriga farbröder och tavernor och krämig yoghurt som räcker till hur många vitlöksstinkande Tsatziki-såser som helst.
En grekisk dag






Sju dagar
Hurra! Hurra! Hurra! Idag fyller min greklandsvistelse sju dagar. Känns konstigt, för jag tycker att jag varit här mycket längre än så. Jag trivs och känner mig hemma och någonstans känns det nästan som att jag alltid bott här.
Låter lite klychigt kanske, men det är så det känns. Är lite förvånad över hur snabbt jag verkar anpassa mig i och med att jag alltid trott att jag är en sån som absolut INTE kan det.
Igår var det min lediga dag så då begav jag mig ut på utflykt. Jag tog med ryggsäck, badkläder och lunch och vandrade gata efter gata ner tills jag kom till stranden, brisen, fiskarna och storheten itself: havet.
Det var som själsligt spa — UNDERBART. För första gången sedan jag kom hit var det riktigt molnigt och faktiskt lite regnigt också, och det var skönt. Tillräckligt varmt för att gå i shorts och linne och tillräckligt svalt för att slippa bli otrevligt genomblöt av svett. Jag börjar nästan känna mig som en riktig äkta grek som föredrar skuggan framför den sol som jag och alla andra turister alltid jagar. Kanske är det för att jag vet att jag kommer att vara här under en ganska lång tid och att jag med största säkerhet kommer att få uppleva den grekiska solen igen och igen och igen och därför inte behöver ta vara på varenda liten värdefull solglimt.
En skön känsla som skapar ro.
Playground





Den första bilden alltså. Jag vet inte vad jag skall ta mig till. Charmigast av de charmigaste!
Adorable!
Grekland vs Sverige
Idag är det min tredje dag i Grekland och såhär långt har jag hunnit stöta på en rad med olikheter som skiljer den svenska respektive grekiska kulturen åt.
För att ta det lite kortfattat:
1. I Grekland kindpussas man när man träffas. Första gången jag fick vara med om detta var jag inte alls beredd och visste inte alls vilken sida man skulle börja med. Det vet jag förresten fortfarande inte.
2. Alla greker kör helt otroligt jättefort med bil. Och då menar jag verkligen jätte-jätte-jättefort. Så därför bör man helst se sig om både en och två och tre och fyra gånger innan man korsar även den allra lugnaste lilla gatan.
3. Tempramentet. Inte helt oväntat är det bra mycket hetare och eldigare här. Det gillar jag. Mer passionerat och mer känslor som kommer UT istället för att hållas kvar där inne och så småningom bidra till en själslig explosion. Man pratar högt och brett om allting, och just som man tror att några har hamnat i ett stort gräl visar det sig sedan att de bara diskuterade om något så neutralt som typ vädret.
4. Men nu till det som hittills varit svårast för mig att vänja mig vid: det grekiska ordet nai. Det uttalas "nä" och betyder — hör och häpna — krångligt nog ja. Det har blivit många missförstånd sedan jag kom hit. Det går nästan inte en timma utan att jag hinner haja till både en och två och tre gånger.
— Mamma! ropar Persa.
— Nä? blir svaret tillbaka.
Någons telefon ringer och denna någon sätter upp luren mot örat och inleder med ett:
— Nä?
— Skall vi koùnia? frågar jag. (Koùnia = gunga på grekiska.)
— Nä! Nä! Nä! ropar Persa och ser fullkomligt överlycklig ut samtidigt som jag försöker få ordning på kopplingarna i huvudet som går kors och tvärs och hit och dit utan att åstadkomma något vettigt resultat alls.
Men det där kommer med tiden, det är jag säker på. Sedan blir det bara till att lära om igen när jag åker tillbaka till Sverige om ett år. Men det får vi ta då.
Introducing Persa
Den stora anledningen till varför jag över huvud taget skall spendera ett helt år i det grekiska riket är som följer:

Persa, denna lilla grekiska godbit. Hon är drygt 1,5 år gammal och – som ni kan se själva – alldeles förtjusande bedårande vacker och söt. Dessutom är hon smart, glad, energisk, bestämd, rolig, högljudd och kärleksfull. Hennes favoritprogram är Bananer i pyjamas och när hon äter blir det oftast potatis, skinka, olivkex eller ost. (Eller pumpafrön faktiskt, vilket visade sig igår när mina svenska frukostvanor introducerades för henne.)
Fler bilder kommer. Den här gången lyckades jag tyvärr inte fånga ett av hennes förtrollande leenden (som annars är väldigt svåra att missa.)
Framme
Framme! Framme? Framme?! Ja, framme! Vad konstigt det låter när man säger det så många gånger.
Hursomhelst. Nu ÄR jag framme i alla fall. Har packat upp och gjort mig hemmastadd genom att dekorera mitt rum med mina ramar, ljuslyktor och andra personliga saker. Känner mig faktiskt väldigt hemma trots att jag ju egentligen är borta. Det får man ta som ett gott tecken.
Nu faller jag snart i dvala av trötthet och utmattning. Gick upp strax efter tre i morse och nu är klockan elva på kvällen, så då ska vi se... Nej, orkar inte ens räkna hur många vakna timmar det blir.
God natt, eller kallenichta som man säger på grekiska. (OBS! Skrev i ljudskrift så jag tar inte ansvar för några som helst eventuella grova stavfel.)
Overkligt
På flygplatsen. Har sagt hej då till mamma och Hanna och tankat kramar för en tid framöver. Känns som att jag skall väg på en vanlig semester — ändå är det ju inte riktigt så.
Nu är det dags att boarda. Det är jag, ett tiotal kostymklädda män samt ett par fnittriga kvinnor i 30-årsåldern som skall iväg på vad jag antar är någon form av tjej-shopping-mys-resa.
Köpenhamn nästa!
Därefter Aten.
Då så!

God natt!
Gitarrspel
Fullt upp med livet
Jag hade egentligen viljat skriva en del lite mer viktigt, långt och genomtänkt här men sanningen är att jag inte riktigt har tid just nu. Jag har fullt upp med att leva, leva, leva och ta vara på de här ynka sex (!) dagarna som återstår av mitt Sverige-liv. Jodå, visst kommer jag tillbaka såsmåningom, men det dröjer ju ett litet tag så därför vill jag utnyttja den här (knappa) blågula veckan till fullo.
Packar, packar, packar, packar
Visst, ett år är lång tid, men med tanke på att sex av koftorna vanligitvis bara bukar bli liggandes i byrålådan utan att användas särskilt mycket så kanske det är onödigt att släpa med dem ända till Medelhavet (där de dessutom kanske inte ens kommer att behövas i samma utsträckning med tanke på det lite mer behagligare klimatet.)


Fotogenique

"Snälla, kan du inte le lite mer äkta..."


"Allvarlig sa jag, inte förvånad..."

Sånt här



