En stor del av den inställning som vi alla har till mat, träning och hälsa tänker jag att vi får med oss hemifrån. Här är föräldrarna viktiga. Överviktiga barn har i regel nästan alltid överviktiga föräldrar, och är därmed i sin tur en produkt av deras ohälsomsamma livsstil. Likaså kan en anorektisk flicka vara en produkt av en ständigt bantande och missnöjd mamma som dagligen står och granskar sin kropp framför spegeln och slänger sig med uttryck som "man borde ju egentligen inte..."så fort det bjuds på något sött.
Nu är det förstås inte alltid så. Kanske speciellt inte i det senare exemplet. Det finns tusen anledningar till varför man hamnar i ett ätstört beteende och i många fall har det inte alls med ens föräldrar att göra.
Jag tänker ändå att det är viktigt att man väger sina ord när man ska prata med barn om hälsa. När jag och Lina var i Stockholm för några år sedan stod vi bakom en mamma och en tonårsdotter i matkön på Ica. Medan mamman lastade upp varor på bandet försvann dottern iväg en kort stund och kom tillbaka med en liten förpackning yoghurt. "Kan vi ta den här?" frågade hon, varpå mamman tog den lilla bruken från sin dotter och noga synade innehållsdeklarationen. "Inget socker... ja, det går bra!" sa hon glatt och radade upp yoghurten bland de andra varorna på bandet. Sedan fortsatte hon: "... för du förstår, som du såg innehåller den här yoghurten en del fett, men ska man välja mellan socker och fett ska man alltid välja fett om man inte vill bli tjock."
Lina, som är en väldigt klok och förståndig person (kanske den mest förståndiga jag känner faktiskt), blev väldigt upprörd över det här, vilket hon faktskt också sa till mamman. Något som man ju sällan gör, för att man är rädd för att lägga sig i och inte vill störa. Men Lina gjorde det, och det var bra. Men fick även ett snäsigt svar i retur, vilket ju man också på sätt och vis kan förstå.
Jag tycker inte det är fel att prata med barn om vad som är nyttigt respektive onyttigt. Felet i det här fallet tycker jag var själva sättet mamman gjorde det på, och vilka argument hon hade för att man skulle äta på ett visst sätt. För henne handlade det om att inte bli tjock. För tjock är lika med ful och ful vill man ju inte vara. Jag kan dra den slutsatsen att det var så hon menade. För att hon såg ut som hon gjorde, med Luis Vuitton-väskan avslappnat hängande i armvecket och Armani-kappan hårt knuten med ett skärp runt midjan. För att jag har fördomar och för att jag faktiskt hade svårt att tänka mig att hon stod där på ett Ica fullt med överpriser på Östermalm och hade diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar i tankarna.
Så hur ska man göra då? När man pratar om hälsa med barn tror jag att man gör en stor vinst i att lämna hela den där utseende-biten utanför. När jag umgås med barn på olika sätt är jag noga med att fokusera på andra saker, som att det är viktigt att äta bra för att man ska orka leka, för att skelettet ska bli starkt, för att man ska växa och för att man ska må bra. Godis och socker är okej ibland, men äter man för mycket och för ofta blir man trött och grinig, får i sig för lite näring och kanske blir man sjuk. Inte tjock. Man behöver inte nämna det alls. För när man i pratar om övervikt idag (med undantag för inom sjukvården) så är det nästan alltid i termer om utseende. Man vill inte vara tjock. Inte främst för att det är en hälsofara, utan för att det inte ser bra ut.
Jag vill att mina (förhoppningsvis) kommande barn ska få med sig en sund och avslappnad relation till mat och hälsa hemifrån. Jag vill ge dem en stark och frisk mamma som äter allt men inte alltid, och som tränar och är aktiv för att hon mår bra av det. Hemma hos oss ska det serveras bra mat på fina råvaror och så lite tillsatser och halvfabrikat som möjligt. Men någon gång kanske livet kommer emellan och dagen blir inte riktigt så som vi hade tänkt oss, och då kanske vi ifrångår regelbundenheten och slår ihop lunch och middag och åker och köper en stor familjepizza md extra allt och utan sallad till och äter i soffan direkt ur kartongen, och så är det inte mer med det.
Jag kommer nog inte alls köpa hem lösgodis med färgämnen och emulgerings- och stabiliseringsmedel och allt vad det nu heter, men kommer tant Märta från grannhuset förbi och ger barnen varsin lösviktspåse säger man tack och mumsar och är glad. Och går man på kalas och det serveras Cola dricker man och känner bubblorna kittla härligt i halsen, precis som alla andra. Inget extremt. Inga förbud. Inget "här hemma äter vi minsann inte det och inte det och inte det och inte..."
Lagom. Sunt. Avslappnat.
En målbild.